Φεβρουάριος 2013 - Διαμαρτυρία για την επιβολή φόρου

Ο Σύλογος Ελληνικών Επιχειρήσεων Πισίνας και Υδρομασάζ εξέδωσε Δελτίο τύπου με το οποίο διαμάρτύρετε για την Επιβολή φόρου Πολυτελείας στις πισίνες.

 

                                                                                                                                               Hμερομηνία : 16/2/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ:ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΕΕΠΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ


Ο Σύλλογος Ελληνικών Επιχειρήσεων Πισίνας και Υδρομασάζ (Σ.Ε.Ε.Π.Υ.), έχει κάνει από 14/01/2013 δημόσια παρέμβαση, ενημέρωσε τα μέλη του κοινοβουλίου και έστειλε προτάσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα και τους αρμόδιους υφυπουργούς, για την ξαφνική και άδικη επιβολή φόρου πολυτελείας στις ιδιωτικές πισίνες, χωρίς καμία πρόβλεψη αναλογικότητας και κατηγοριοποίησης, όπως ισχύει στην περίπτωση των αυτοκινήτων.


Ζητήσαμε και Ζητάμε:
    1. Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, για πισίνες με επιφάνεια έως 60 τ.μ
    2. Να εφαρμοστεί συντελεστής παλαιότητας, δηλαδή ο φόρος πολυτελείας να μην εφαρμόζεται σε κολυμβητικές δεξαμενές, που     έχουν κατασκευαστεί πριν από 10 η και περισσότερα έτη.
   3. Να μην εφαρμόζεται σε εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές, που ήδη φορολογούνται αφού συνυπολογίζονται στην επιφάνεια της οικίας.
Ο κλάδος της πισίνας συμβάλει θετικά επί δεκαετίες στην ελληνική οικονομία με την παρουσία του στην εγχώρια αλλά και στην διεθνή αγορά, με βιομηχανική παραγωγή και εμπορία εξοπλισμού, χημικών και υλικών συντήρησης, με εξαγωγή προϊόντων και τεχνογνωσίας ενώ παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ιδιώτες, ξενοδοχεία και δημόσια κολυμβητήρια. Βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ δεινή θέση με συρρίκνωση και κλείσιμο επιχειρήσεων και με απολύσεις προσωπικού λόγω της ύφεσης αλλά και της πίεσης από τα μέτρα των κυβερνήσεων, που έχουν αδίκως ενοχοποιήσει και στοχοποιήσει την πισίνα. Ξεκίνησαν το 2011 με την επανεφαρμογή των τεκμηρίων και την υπέρογκη αύξηση τους κατά 60% και συνέχισαν το 2012 με τον έκτακτο φόρο 5%, ο οποίος σήμερα διπλασιάζεται και μονιμοποιείται ως φόρος πολυτελείας. Με αυτό το μέτρο δίνεται από την κυβέρνηση η χαριστική βολή στο κλάδο μας, αφού επιβαρύνει υπέρμετρα, μαζί με τα αδικαιολόγητα υψηλά τεκμήρια, την κατοχή μιας ιδιωτικής πισίνας, αγνοώντας το γεγονός ότι το κόστος της σήμερα είναι όσο και το κόστος ενός αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού. Αποτελούμε ένα εξειδικευμένο τμήμα του κατασκευαστικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας, με επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, απασχολούμε εργαζόμενους, πληρώνουμε εισφορές και φόρους ενώ παράλληλα δίνουμε εργασία σε πολλούς συναφείς κλάδους (οικοδομή, κήπος, έπιπλα, κ.α.). Με τα μέτρα αυτά είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει. Τα κρατικά έσοδα από τον φόρο πολυτελείας θα είναι μηδαμινά ενώ το τελικό ισοζύγιο θα είναι αρνητικό, αφού θα χαθούν πολλαπλάσια έσοδα από την μειωμένη δραστηριότητα του κλάδου μας. Έχουμε προτάσεις, γνωρίζουμε την αγορά και μπορούμε να βοηθήσουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί και με συναίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης, στην ανάπτυξη του κλάδου και της οικονομίας μας.


Η πισίνα είναι πηγή ζωής, προσφέρει πολλά στην οικονομία και στην κοινωνία και δεν είναι πολυτέλεια!

                                                                  Το Δ.Σ του ΣΕΕΠΥ